Transzzsírstop: a vaníliás karika elhasalt, a Balaton szelet éppen csak megúszta

Pilóta mini vaníliás karika, Norbi Update müzliszelet, Profi Mogyorókrém – többek között ezek a termékek kerültek le február 18-tól a boltok polcairól, magas transzzsírsavtartalmuk miatt. Külföldön ugrásszerű egészségügyi javulást hozott transzzsír-stop, Magyarországon eddig évente 9000 kg-nyit fogyasztottunk el a vegyületből, ez megegyezik az Eiffel-torony súlyával.

Lejárt a tizenkét hónapos türelmi idő – a tavaly februárban hozott jogszabály értelmében tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, melyben az összzsírtartalom 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. Az Európai Unió országai közül hazánk harmadikként korlátozná a vegyület előfordulását az élelmiszerekben. Legkorábban Dániában vezették be a transzzsír-stopot, elképesztő eredménnyel: néhány év alatt húsz százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri megbetegedések száma az országban. Több népszerű édességet is száműzött a jogszabály, de a külföldi tapasztalatok alapján egyáltalán nem kell ezt bánnunk.

850 BKV-busznyi transzzsírsavat ettünk évente

Az Országos Kardiológiai Intézet legújabb kiadványa szerint minden évben 1000 ember haláláért felelős – részben vagy egészben – a transzzsírsav. Az állagjavító zsírsavként használt vegyület a sült krumpliban, a fánkban, az olcsóbb nápolyikban, a margarinokban, illetve a pattogatott kukoricában volt jellemzően magas, de jó néhány egészségesnek vélt élelmiszer is felkerült az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet feketelistájára. Az OÉTI 2011 óta vételez mintákat, és vizsgálja a kereskedelmi forgalomba került termékeket, melyek transzzsírsav-tartalmáról az alábbi linkre kattintva tájékozódhat.

Szócska Miklós tavaly tájékoztató kampányt is indított az egészséges életmódért, az alábbi videón – óriási médiaérdeklődés kíséretében – transzzsírsav-mentes bejglit készített. Az egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta: Magyarországon évente 9000 kg transzzsírt fogyasztunk el, ez megegyezik az Eiffel-torony vagy 850 BKV-busz súlyával.

A mekis sajtburger átment, a vaníliás karika és a müzli szelet nem

A korábbi mérések során meglepően jó eredményeket produkáltak a gyorséttermi ételek, a McDonald’s sült krumplijában 0,8, a Pizza Hut termékében pedig 1,0-s értéket állapítottak meg, a tiltóhatárhoz legközelebb még a mekis sajtburger került 1,8-cal. Több problémás akadt azonban a margarinok között, megbukott a Beviva Omega, a GranMaster és a Holland Premium Light margarin, az Ewa Kulinarna esetében a megengedett határérték több mint tizenkétszeresét, 25,3-at mértek.

Furcsamód az egészségesnek hirdetett Norbi Update több terméke is kimondottan rosszul szerepelt az OÉTI listáján, bukott a csokis croissant (7,4), a gyümölcsös (26,2) és a narancsos (23,9) müzliszeletük esetén a megengedett érték több mint tízszeresét mutatták ki a szakemberek. A HVG kérdésére Takács Hajnalka, a Norbi Update dietetikusa úgy nyilatkozott: a listán rossz eredményeket produkáló Norbi müzliszeletek már nem szerepelnek a cég kínálatában, majd hozzátette, minden szükséges lépést megtettek már korábban a termékfejlesztésben.

Búcsút kell vennünk a Győri mini vaníliás karikától (9,7) is, illetve a CBA ét-illetve tejcsokis töltött ostyája is túllépte a határértéket. A tejcsokis Balaton szelet éppen csak megúszta a transzzsír-razziát a maga 1,9-es mutatójával. A Győri Keksz Kft. kommunikációs vezetője mindenesetre úgy tájékoztatta a HVG-t: a magas transzzsírsav-tartalmú vaníliás karikát más okból vették vissza a bolt polcairól.

A cikk folytatódik a szegdma.hu oldalon.

Comments

comments